Asalak alarmı

''Bu blogda yayınlanan yazılar 5486 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununun koruması altındadır.Blog sahibinin izni olmaksızın blog yazıları kısmen veya bütün olarak alıntılanamaz''

E. E. blogumuzun içeriğini kaynak belirtmeden yeterince kullandınız.Artık kaynak belirtin lütfen.

Asalak alarmı


Bu blogda gördüğünüz araştırmaları çalıp üstüne kendi adını etiket olarak basıp satan, bununla yetinmeyip kendi reklamını yapmak adına yine bu blogdaki araştırmaları çalıp sosyal medyada yaymaya devam eden , içerik hırsızlığını bir davranış biçimi haline getirmiş olan bu ruh hastasına Asalak veya Hırsız demek yetersiz kalıyor.Biz Türkçede size ait şeyleri bin kere uyarmanıza rağmen çalmaya devam eden bu tarz kişilere ne diyoruz, neydi bu insanların yoksunu olduğu şey ?

3 Ocak 2017 Salı

İttihatçı Dr. Nazım - Mehmet Ali Ayni - Cemal Hüsnü Taray - Faik Nüzhet Terem


Adnan Menderes'in eşi Berrin hanım'ın  dayısının damadı olan Dr. Nazım bey hakkında yazılanlar:

 Kanal 7'de yayımlanan Tanıklar programında Aydın Menderes'in de hayatı izleyicilere aktarılmıştı. Program formatı gereği Aydın Menderes'in canlı olarak katıldığı programda, programın yapımcısı ve sunucusu Süleyman Çobanoğlu Menderes'e "Babanızın siyaset hayatına girmesine evden itiraz edenler olmuş muydu?" diye sordu. Beklenen cevap tabiî ki "Yok, bir itiraz olmadı" idi ama... Aydın Bey dikkatlerden kaçacak sanılan bir cevap verdi: "Evet. Annemin dayısı Doktor Nazım da siyasetle ilgilenmesinin sonunda asılmıştı. Bu yüzden evde siyasete karşı bir soğukluk vardı. Annem bu yüzden istememişti babamın siyasete girmesini..." 

                         ***************************************

"İTC genel sekreteri ve Cumhuriyet döneminde uzun süre Hariciye Vekili olan Dr. Tevfik Rüştü (Aras) (1883-1972) 1926'da asılan İttihatçı eylemci Dr. Nazım'ın kayınbiraderiydi."  
* Dr. Nazım, Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu'nun akrabasıdır.
Demek ki Selanikli Dr. Nazım ile T. Rüştü Aras sadece aynı ailenin (Evliyazadeler) kızıyla evlenmiş olmanın dışında bir akrabalığa sahipler; anlaşılan Tevfik Rüştü Aras da aynı ailenin yani Evliyazadelerin mensubu ve eşi de o aileden zaten. Evliyazade Adnan Menderes de Evliyazade Berin Hanım'la evlenmiş.Menderes'le akrabalıkları buradan geliyor. Tevfik Rüştü Aras'ın kızı da Fatin Rüştü Zorlu'yla evleniyor sonradan. İttihat ve Terakki içindeki akrabalıklara devam edeceğim. Bütün bu bağlar, Zürcher'in de dikkatini çekmiş. Ama anlamlandıramamış.  
Devamı :Menderes ve Doktor Nazım


Dr. Nazım bey'in yeğeni :

Cumhuriyet, 30 Haziran 1937, Sayfa 4 
Selânikli merhum Debağ Mustafa Nurinin oğlu ve merhum kuyumcu Salihin damadı Erzurum saylavı Şükrü  Kucağın bacanağı Tayyare piyango müdür muavini Hamid Ortac'ın biraderi Nihad Ortaç vefat etmiştir. 


Nihad Ortaç'ın bacanağı Erzurum milletvekili Şükrü Koçak'ın eniştesi:
                                                                               

 Şevket Hüsnü Taray'ın dünürü:
                                                                               


Şevket Hüsnü Taray'ın akrabası : 
                                                                                   


Şefika Sayman'ın damadı:
                                                                             




Not: Sabri Özel'in dünürü Aclan Sözeri, Faik Nüzhet Terem'in yeğeni Rikkat hanım'ın görümcesinin oğlu, oyuncu Rasim Öztekin'in halası Semiha hanım'ın eşinin akrabasıdır:




Nevin Tektaş'ın babası Hasan Tahsin bey, Mehmet Ali Ayni'nin kardeşi, eniştesi Reşat Garan da Mehmet Ali Birand'ın kayınvalidesi Cemile hanım'ın amcasıdır.


Şevket Hüsnü Taray'ın kardeşi Cemal Hüsnü Taray , harf devriminin yapıldığı ilk yıllarda Milli Eğitim bakanlığı yapmıştır.Cemal Hüsnü bey ayrıca Türkiye'nin BM'nin öncüsü sayılan Milletler Cemiyetine gönderdiği ilk temsilcidir.


Nihad Ortaç'ın bacanağı Şükrü Koçak, Erzurum Saylavı olmasının yanısıra Türk Hava Kurumu reisliği ve Ulaştırma Bakanlığı yapmıştır.


Nihat Ortaç'ın bacanağı Şükrü Koçak'ın yeğeni ve Şevket Hüsnü Taray'ın  eniştesi olan Hadi Hüsman, Adnan Menderes dönemi Gümrük ve Tekel bakanlarındandır:

"Kaderin cilvesi'' derler ya; şimdi okuyacağınız olay da böyle işte.. Hadi Hüsman, Menderes hükümetinin Gümrük ve Tekel Bakanıdır. Oğlu Ali Hüsman, 27 Mayıs gecesi ihtilale katılan muhafız alayında yedeksubay olarak görev yapmaktadır. Askerlikte o bilinen kural geçerlidir: "Emir demiri keser" İhtilal gecesi muhafız alayında yedeksubay olarak görev yapan Ali Hüsman ne yapabilirdi ki? Hiç ihtilalden sonra Yassıada'da tutuklu DP milletvekilleri arasında bir söylenti dolaşır  ''Ali Hüsman, babasını tutuklayanlar arasındadır" Hadi Hüsman, 30 Aralık 1969 günü Köksal'a bir mektup yazarak konunun açıklığa kavuşmasını ister. Köksal da Hüsman 'ın sorularını yanıtlar. Mektuplan okuyalım "Sayın Osman Köksal, 27 Mayıs'ı takip eden günlerde birkaç gün gecikmeyle Harp Okulu'na getirilen Bayan Hilal Ulman (Bursa) bana, Mahallemizde Hadi Hüsman'ı oğlu tevkif etmiş, şeklinde bir dedikodu var, neden böyle söylüyorlar bilmiyorum' demişti. Bu dedikoduya o zaman ben de bir mana verememistim. Oğlum Ali, o tarihte kumandanı bulunduğunuz Riyaseti Cumhur Muhafız Alayı'nda yedek subaylık görevini ifa etmekte idi. 26/27 gecesi de kışlasında kalmış idi. Biz bunu emsalleri gibi normal görmüş, başka bir mana vermemiştik. Sonradan başında zabaliniz olarak alayınızın ihtilalde esas rollerden birini ifa ettiğini öğrenmiştik. Bu vaziyette Ali'nin o geceyi hangi şartlar içinde nasıl geçirdiğini tespit edemedim. Ve bu dedikodu, benim içimde devamlı olarak bir ukde halinde kaldı. Fakat bekledim. Aradan zaman geçti, birçok şeyler uzak hatıralar haline geldi. Hisler yatıştı. Oteden beri çok arzu ettiğim halde bir türlü cesaret edemediğim bir hususu zatıalinizden ögrenmek istiyorum ve doğruca size başvuruyorum. Benim tevkifimde Ali'nin şu veya bu sekilde bir rolü olmuş mudur? Ali o geceyi kışlasında mı, nerede, nasıl geçirmişti'? Hadiseden önceden haberdar mı idi? Lutfeder bildirirseniz, devamlı olarak içimi yakan, o zaman bana intikal ettirilmiş bir dedikoduyu belki aydınlatmış olurum. 


Nihat Ortaç'ın bacanağı Şükrü Koçak'ın dünürü Samire hanım'ın halazadesi Ahmet Lebib bey'in dayızadesi Nimetullah hanım, geçtiğimiz günlerde  kaybettiğimiz oyuncu Gönül Ülkü Özcan'ın annesidir:




Nihat Ortaç ve Şükrü Koçak'ın kayınpederleri Selanikli koyuncu Salih Ağa'nın damadı tarafından öldürülmesi ve mübadelede yapılan yolsuzluklarla ilgili Faik Nüzhet Terem'in kayınbiraderi, Nihat Ortaç'ın okul arkadaşı olan Lütfi Arif Kenber'in görüşleri:






Nihat Ortaç'ın yönetiminde İttihat ve Terakki'nin Birinci Dünya Savaşı yıllarında Adapazarında kurduğu fabrika   ve onunla  ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Ali Kemal bey:




Dr. Nazım bey'in bacanağı Sadullah Hamit Birsel'in akrabaları:




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder